Ден за размисъл

Share |

Здравейте приятели,

Премина първия тур на изборите и реших да изразя моята позиция по една актуална тема, може би даже прекалено актуална. И все пак, всичко по реда си. Тези дни всички изпратихме последните пролетно-есенни дни и се приготвихме психологически за предстоящите дълги мрачни зимни делници, също както и за евентуалната липса на свежо месо и зеленчуци. Ние, редакторите на Kry4mi.com, винаги досега сме се стремяли да оставяме политиката на заден план, така смятах да процедирам и аз с избори 2011. Идеята ми никога не е била да не се гласува, напротив, досега винаги, когато съм имал възможност съм го правил. Просто никога не съм налагал моето мнение по въпроса, не съм коментирал партиите и кандидатите като цяло, защото все пак всеки има глава на раменете си и всеки има право на свой собствен избор.

Няма да изневеря на традицията и няма да коментирам вариантите за нови управници и сега, но няма как да пропусна една тема, директно свързана с изборите, която за пореден път събуди в мен повод за размисъл и гняв. От заглавието на статията ми може би вече сте подразбрали, че става дума за така нареченият ден за размисъл и сухия режим, който трябва да се спазва в него. И така, след този надявам се кратък увод, нека започна по същество.

Денят за размисъл за мен започна като всеки един друг- събота сутрин, събуждам се, далеч ми се вижда чешмата… Изминала е поредната натоварена работна седмица, чувствам се остро обезбирен, мотивацията ми за работа е в диапазона от нула до минус безкрайност. Но в духа на предстоящите избори исках да се потопя за пореден път в зоната, по-известна сред нашите приятели като пловдивският “Бермудски триъгълник”, райският кът за пияча-приключенец, а именно кръчма Ореха, кръчма Зорница 90 и съседната и безименна такава. Названието “Бермудски триъгълник” не е никак случайно, тъй като не един и двама бойци в епичната война с алкохола са се изгубили безследно точно в тази област, подобно на разузнавателен самолет МиГ 25 над Москва. Именно в тази деликатна местност исках да се потопя в размисъл в компанията на приятели, също ветерани от вечната война с най-големия враг на човечеството и трезвата мисъл- Цар Алкохол.

Речено-сторено и аз потеглих към “Бермудски триъгълник” с желание да втечня изкараните през месеца пари, че и бонуса дори! Със всеки изминат метър черните ми дроб започваше да боли все повече и повече, може би предусещайки предварително невероятно строгото наказание, което съм му замислил. И тук, драги приятели, идва драматичният обрат в историята. Оказва се (да си призная правилото го знаех и преди, но не го спазвах), че в така нареченият ден на размисъл продаването на алкохол е забранено. Можете да си представите яростта, която се зароди в мен, когато ми беше отказана даже една единствена животоспасяваща бира! Ярост, която е близка само до тази на гражданин, ползваш платена обществена тоалетна в коята липсва тоалетна хартия…

В този сюблимен момент в моята глава изникнаха някои въпроси, чиито отговори не търпяха повече отлагане. Защо трябва да ми се отнема конституционното право да пия? Коя точно точка или подточка в конституцията ми забранява да съм в състоянието, в което съм бил през повече от 50 % от съзнателния ми живот? След като се замислих установих, че повечето си добри решения съм взел именно под влиянието на тази “забранена” за ден-два субстанция… Добре поне, че се намериха и състрадателни съдържатели на кръчми, пожелали да запазят анонимност по обясними причини, които се смилиха над клетата ми душа и на своя глава анатемосаха закона, като ми продадоха по две-три освежителни кехлибарени питиета.

Няколко чаши по-късно аз категорично реших, че този път няма да мълча срещу жестоката алкохолна забрана и няма да разчитам повече на състраданието на разбраните кръчмари и в бъдеще. След лека консултацията с мои познати, юристи и също заклети къркачи, стигнах до следните изводи- денят на размизъл ме лишава от следните основни конституционни права (цитирани буквално от конституцията с леки разяснения и някои въпроси след някои от тях):

Чл. 16.
Трудът се гарантира и защитава от закона. – А ако си собственик на кръчма, чийто основен оборот идва от продажбата на спиртни напитки, не ти ли се забранява правото на труд, след като трябва да отпратиш даже и редовната си клиентела?

Чл. 29.
Алинея 1: Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация. – А не е ли жестоко да ти се откаже бира, когато жаждата те разкъсва? Не е ли унизително да се молиш да си закупиш нещо и да ти отказват, все едно твоите пари не са изкарани с честен труд?

Чл. 42.
Алинея 1: Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа. – Или казано по-простично, ако имаш навършени 18 години и не си лишен от свобода или в момента следствен, може да гласуваш в каквото и състояние да си. Тогава какво налага алкохолната забрана и не е ли тя напълно незаконна? Защо любителите на чашката трябва да се третират наравно с най-големите престъпници в страната?

Сигурно много хора ще кажат, че не това е най-важната тема сега и те ще са прави. Но нима опазването на личната ни свобода не е един от фундаментите, на които се крепи демокрацията! Докога ще оставяме правата ни да бъдат тъпкани без даже да надигнем глас, подобно на овце, сляпо следващи пастира си, пък бил той червен, син, зелен, жълт или виолетов. Винаги покорни, винаги чакащи “някой да дойде да ни оправи”.

А иначе народа от много време си знае, че ракията е била и винаги ще бъде над политика!

Надявам се да чуя и вашето мнение по темата, моля коментирайте на воля!

Наздраве от мен,
Димитър Димитров

4 коментара

 1. marto says:

  ebasi… klanqm ti se vse edno toku shto sym prochel Krysnikyt na butilka i sym izleznal s pushkata da pitam komshiite dali im prechi muzikata…

  Koito mislil , misli , da jiveem po-silnite…a te kakto iskat da ni vikat

  cheers

  October 26th, 2011 at 01:29

 2. val says:

  Mi da to4no taka i vse pak nikoi ne te zaduljava da glasuvash, ako ne glasuvam za6to da ne piesh? pa znaesh li sled 3 golemi Dani Kanazireva moje da ni se stori sexy i da glasuva tyk tam nqkoi za neq! 🙂

  October 26th, 2011 at 10:57

 3. Митака says:

  @Вал: Много си прав! Така силно ще се вдигне вота на Данито специално 🙂

  October 26th, 2011 at 12:46

 4. djugata says:

  “с желание да втечня изкараните през месеца пари, че и бонуса дори!” xaaaaaxaxaxxaxaaaxxa mitak ti mai mai zaplatata q vzimash v litri ne v levove :D:D:D:D:D:D

  October 27th, 2011 at 22:37

Остави коментар