Докато има ракия, България е непобедима!

Share |

Здравейте кръчмонавти и приятели на чашката,

“Докато има ракия, България е непобедима” – тази фундаментална фраза беше изречена съвсем скоро от директорът на НИМ Божидар Димитров. Нямаше как и аз да не споделя с Вас тези велики думи, които напълно подкрепям.

Редно е разбира се да спомена, че повод за изказаната по-горе фраза не е случайно напиване в някоя квартална кръчма, напротив! Проф. Димитров е бил провокиран от фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия, който е открит при археологически разкопки в крепостта Лютица, намираща се на хълм край Ивайловград. Това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта (първият бе открит през 2011 г.), и третият – в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър (днешна Силистра).

В подкрепа на тезата, че историята на българите и тази на ракия са вързани ръка за ръка от много векове насам се изказва и друг много ерудиран човек – проф. Николай Овчаров. Той публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София, Като причина за провала той изтъква, че София била отбранявана от яки, здрави българи “с мустаци”, които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими! Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт, отбелязват от НИМ.

Е това ако не е повод за национална гордост – здраве му кажи!

Наздраве кръчмонавти, нека пием по една ракия е чест на тази новина!
Димитър Димитров

3 коментара

 1. rembrand says:

  Силно ! 😉

  August 16th, 2015 at 06:18

 2. Hebergeur says:

  На този човек близките трябва да го помолят да спре да се излага. Понеже не може да му се забрани. Не помня кой го бе нарекъл чалга професор . Напоследък сме в яка липаса на професионалисти. И онези, които минаваха уж за професионалисти, се държат побъркано като чалгарите от фирма Пайнер .

  May 23rd, 2016 at 03:44

 3. Митака says:

  @Hebergeur: Да, наистина често се излага човека, ама пък ако го гледаме от забавната страна е по-скоро весело, отколкото тъжно.

  Иначе съм махнал линка към този хост:

  alexhost.fr

  Който беше в коментара ти.

  May 23rd, 2016 at 15:11

Остави коментар