Факт – умните хора пият повече!

Share |

Здравейте кръчмонавти,

Все по-често в последно време си задавам въпроса защо голяма част от интелигентни и умни хора имат нужда да пият повече сравнено с по-малко интелигентни от тях? По принцип масовата нагласа в България е да се смята, че най-вече необразованите хора злоупотребяват с алкохола и че “пияниците” в голямата си част са прости люде без образование.

Изследване на учени от Великобритания и САЩ обаче доказва точно обратното! Оказва се, че колкото по-висок е коефициентът на интелигентност на един човек, толкова повече алкохол той консумира. Ако се измери количеството изпити спиртни напитки за една вечер, то хората с развит интелект обикновено консумират повече.

До този извод учените са стигнали след като направили следния експеримент – доброволци са били разделени на пет групи според коефициента им на интелигентност. Те са били анкетирани за количеството спиртни напитки, които употребяват, и за това колко често го правят. В групата с високо IQ много повече лица са били предразположени към алкохолизъм.

Ако показателите на интелекта са били средни пък, то склонността към спиртните напитки не е била толкова ясно изразена. За жалост специалистите не са установили какви са причините за връзката между развиването на алкохолизъм и нивото на интелекта.

Редно е в тази статия също така да спомена и за едно друго обширно изследване по темата. Става дума за това на екип от London School of Economics (LSE), които изследват поведението на хиляди 39-годишни мъже и жени, родени във Великобритания в една и съща седмица на 1970 година. Това изследване доказва безспорно, че жените, влезли в университет, пият доста повече алкохол от връстничките си с по-ниска степен на образование!

Данните които са анализирани от LSE ясно показват, че висшистките пият два пъти повече, като в същото време е по-вероятно да признаят, че имат проблем с алкохола. Подобна връзка между образование и пиене има и при мъжете, но при тях тя е по-слабо изразена, съобщава лондонският “Дейли телеграф”.

Според британските учени момичетата със “средни” и “високи” оценки е 2.1 пъти по-вероятно да пият всеки ден, когато пораснат. Според тях по-образованите жени идват предимно от семейства на средната класа, където се пийва повечко и при това по-често. Забелязва се тенденция те да раждат по-късно и така да отлагат отговорностите на родител. Така пък имат средства и време за по-активен обществен живот в работна среда и начин на живот, доминирани от пиещи мъже.

На базата на тези проучвания, кръвмонавти, категорично заявявам – пийте си на воля! Все пак по-умни сме и имаме нужда да разпуснем от време на време. А понякога дори и от сутринта!

Наздраве,
Димитър Димитров

2 коментара

  1. Deian Dimitrov says:

    Da taka e as sum s miarka no ,kogato piina pisha mnogo po dobri stihove i muzata mi idva i pravia vpe4atliavashti razkritia za samia sebe si neprekaliavam i ne obrushtam vnimanie ,4e mi vikat alkoholik ne to4na fraza za izraziavane no vsi4ko po malko e pozvoleno .

    November 4th, 2015 at 09:03

  2. Димитър says:

    Да ти кажа може би ще е по-добре да пиеш по-малко ;). Но пък съм съгласен, че писането изисква жертви!

    November 5th, 2015 at 20:14

Остави коментар