Закусвалня “Хеброс” (R.I.P.)

Share |

Здравейте кръчмонавти!

За жалост след дълга творческа пауза отново пишем по лош (поне от гледна точка на пловдивските любители на долни/народни кръчми) повод, а именно – още една от кварталните пивници, за които сме писали преди време, вече не съществува! Какво и заглавието на тази статия натрапчиво подсказва – става дума за закусвалня “Хеброс”, която се намираше до стадион “Тодор Диев”.

Причината за разрушаването на закусвалнята колкото и странно да звучи е… спортна. Да, този път причината за унищожаването на поредното алкохолно бижю не е измежду тривиалните – фалит, пожар или цироза! Кръчмата беше разрушена, за да може да се разшири територията на стадиона, да се даде отново на концесия и да се разширят и трибуните му.

Дали това ще се случи – бъдещето ще покаже, защото в Пловдив имаме горчив опит с предишни проекти на стадиони, които виртуално на проект изглеждаха добре, но така и не се разлизираха (стадион Пловдив, Колежа, Лаута, даже и предишния проект точно за стадион “Тодор Диев”).

Интересно е противоставянето тук между български футбол и алкохол – тези две страни на една и съща монета! Както писахме и в първата статия за “Хеброс” – симбиоза между спорта и спирта е много силна, а ние като почитатели на български футбол много добре знаем, че няма нищо по-лошо от това той да се гледа докато си напълно трезвен – това си е жив бич Божи!

Така без много шум и без обществен натиск си замина още една малка и скромна квартална кръчма, за да отстъпи място на нещо по-голямо, по-мащавно и по-ново. Наясно сме, че промяната в един хилядолетен град като Пловдив е нещо, с което трябва да се примирим, но все пак в днешния иначе слънчев неделен следобед проронихме една бърза сълза за закусвалня “Хеброс”.

Ние от Kry4mi.com ще продължаваме обаче ще продължаваме да носим частица от “Хеброс” в сърцата и черните ни дробове докато сме живи!

Наздраве!
Димитър Димитров

Остави коментар