Кафе-аператив „Живей си живота”

Share |

Драги приятели,

Оцелявайки чудодейно и тазгодишната „Нощ на музеите и галериите” в Пловдив дойде време да напишем поредната глава от евангелието на филибейските питиепродавници. Нека не забаравяме, че кръчмите са част от пловдивското Живей си животаизкуство; своеобразни храмове на духа, приютили бохемата не само на Пловдив, но и всички онези, които по някакъв начин са се чувствали частица от културната столица на България. След като в предишни очерци Ви разказвахме за дълбоководни кафе-кръми, криогенни нон-стопи и кръстопътни кафе-скара-бири, дойде ред да обрисуваме една от най-колоритните и елинистични кръчми под тепетата, именуваща се семпло кафе-аператив „Живей си живота”.

„Живей си живота” се намира в квартал Кючук Париж, близо до пешеходния прелез срещу Джендем тепе и на съвършено лесната за запомяне улица „Комета”. Името на улицата е важно, тъй като кореспондира напълно с алко-орбиталните космически скорости, които може да бъдат постигнати след продължителен престой в кафе-аператива. Градските легенди твърдят, че останки от Халеевата комета (и не само) са падали нееднократно пред „Живей си живота”, но астрономите от БАН спорят, че това са части от кардана на близкопаркираните „Жигули” и „Москвичи”. Уви, истината за странните находки остава забулена в дълбока мистерия и до днес…

Живей си животаТова, което знаем положително, обаче, е, че кръчма „Живей си живота” е средище на гръцко-българската дружба. Миролюбивият факт личи още по външния вид на кафе-аператива: синьо-бели сенници напомнят за моряшките таверни на остров Тасос, а откъм кухнята отмерени гръцки арфи гальовно приканват към сиртаки, подобно на стария Алексис Зорбас. Смелият екстериорен дизайн на „Живей си живота” се гарнира от няколко пластмасови стола, естествено в различен цвят и форма, и от един ретро чадър Кока-Кола с почти антикварна стойност. Гръцки мотиви се откриват и във вътрешността на кръчмата. На една от стените гордо се вее плакат на мъж с бозуки, а обяснителен надпис информира, че това е Гюро, който заедно с оркестър „Виагра” представя най-доброто от балканската музика. Защо оркестърът е избрал това закачливо име също остава загадка, над която учените от афродизиакалния факултет на БАН си струва да си поблъскат главите. Все пак затова плащаме данъци.

Алкохолният избор в „Живей си живота” е неголям, но за сметка на това цените са народни. С други думи – Живей си животаколичеството компенсира качеството. Нашата редколегия се нагоди на гръцка вълна и понеже вярваме на усмихнатия факир на скалпела доктор Енчев (да, онзи от билбордите), че красотата е симетрия, ние материализирахме присъствието си с две симетрични мастики. Не след дълго се поде заплетена дискусия за ползата от пластичната хирургия. Някой предпазливо изказа мнение, че файда от нея няма, защото правилно (пре)дозираният алкохол преобразява жените далеч по-цялостно от скалпела и силикона на доктор Енчев. От съседните маси се дочу страдалчески вопъл, че това е така, но само до следващата сутрин. Вдъхновени от гръцката обстановка обаче, решихме да сме непреклонни като гръцки замеделци на българска граница и да продължим алкохолния си маратон. Отпихме мълчаливо, давайки си сметка, че „О,музо!” и „Никога вече узо” са главните действия на съвременна мъжка драма, в която един ден (да не дава Зевс) може да участваме и ние…

И така, от дума на дума, занникът ни завари в кафе-аператива. Трябва да се отбележи, че заспиващото над „Живей си живота” слънце поразително напомня на прочутите залези на остров Санторини, и ако не бяха ръмженето на „Жигулите” и пъплещият наблизо бърз влак Пловдив-София, човек би се обзаложил, че се намира нейде из стара Елада. Апропо, влакът неусетно възкреси в спомените ни онзи прочут рефрен на Тошко Колев “От горе идва шуменски влак, който ми носи вино и коняк”.

На изпроводяк, скъпи приятели, не ни остава нищо друго освен да Ви предложим да се понесете към кафе-аператив „Живей си живота” като гръцки студенти по стоматология към 2-ри курс. Ние ще Ви чакаме там. И не забравяйте олимпийския принцип – важно е не кой печели, а да се учавства!

Наздраве от нас!
Петър Петков и Димитър Димитров

2 коментара

  1. ****** says:

    Тва е мега-култувата кръчма!!!Цял ден ДВД-то с диска и тва е

    November 25th, 2010 at 17:18

  2. nealaybah says:

    очень интересно, спасибо

    February 3rd, 2011 at 09:32

Остави коментар