Какво значи да си кръчмонавт

Share |

Драги приятели,

Тези дни проведох един интересен разговор, в който ме попитаха какво точно значи думата кръчмонавт. Понеже това е един доста епохален и значим въпрос и взимайки в предвид факта, че самата дума наистина е сравнително нова, реших да напиша тази статия с цел да разсея съмненията и допълнително да внеса яснота по темата. Все пак и ние от Kry4mi.com доста често се обръщаме към Вас, нашите верни фенове, с определението кръчмонавти, така че надявам се ще намерите следващите редове не само интересни, а защо не даже и образователни.

Днес живеем в един много динамичен свят, в епоха на тотална глобализация. Новото време също така налага и използването на нови думи, за това за съвременниците на дядо Вазов пояснявам, че думи като кръчмонавтика, кръчмонавт и кръчмология по негово време не е имало, макар несъмнено тогава хората да се боравили с по-голям набор от изрази и да са имали по-богат лексикален фонд. Но дотук с излишните реминисценции за миналото, ще пристъпя към същината на тази статия като започна от произхода на думата кръчмонавти: тя е измислена вероятно около 90-те години на миналия век, като идеята несъмнено е била да се направи връзка със старогръцкия мит за аргонавтите. Аргонавтите, драги читатели, са спътниците на Язон в приключенията му при търсенето на златното руно. Според легендите те са били група древногръцки герои, порещи безжалостно вълните на морето с кораба си Арго, откъдето съответно получават и името си. Мисията на аргонавтите е била да опознават нови територии, като по този начин те значително разширили картата на познатия на древните гърци свят.

Така след като установихме значението и корена на думата аргонавти и след така положената научна основа можем да поразсъждаваме и върху приемствеността между думите кръчмонавт и аргонавт, и какво всъщност значи да си кръчмонавт. Подобно на аргонавтите, които са помагали на древните гърци да очертаят картата на древния свят, кръчмонавтите помагат да се очертае картата на древните и непознати на съвременните българи кръчми. Те има за цел да посетят и опишат възможно най-много неизвестни квартални кръчми- онези малки и известни на шепа души местенца, все още запазили духа на българщината. Кръчмонавтите чрез своите безстрашни питейни подвизи, очертават една карта, пъстро изпълнена с различни по форма и вид квартални пивници. Заведения от категорията “една звезда”, които повечето от случайни минуваче подминават без дори да се замислят.

Кръчмонавтите с техните славни алкохолни набези се опитват да Ви запознаят с точно тези тип заведения, които мнозинството хора рядко биха посетили. Тяхната цел е да Ви покажат тези кръчми с цялата им красота, за да увековечат чара и историята им, изпълнена с персонажи, колорит и красоти. Кръчмонавтите не се правят, те се раждат! Подобно на космонавтите и те са готови да жертват живота си (и най-вече черния си дроб), за да посетят нови, неизвестни на масовата публика територии, като увековечат емоцията от тези първи контакти с неизвестното за поколенията. Защото както древните римляни са казали: думите отлитат, но написаното остава завинаги!

Наздраве кръчмонавти!
Димитър Димитров

Остави коментар