Работохолик или алкохолик

Share |

Скъпи кръчмонавти,

Питали ли сте се някога защо повече от нас/Вас толкова много обичат високоалкохолните напитки и какво всъщност ни кара да търсим утеха и подкрепа в тях толкова често? Дали за да забравим житейските проблеми, дали за да превъзмогнем социалните си задръжки или пък може би просто от скука?

Нека бъдем честни пред себе си: всеки е имал безброй много моменти в които си е търсил оправдание за пред другите, за да си сипе по едно (а понякога и по малко повече). Колко често сме гледали втренчено часовника си, нетърпеливо отброявайки и пресмятайки секундите, делящи ни от блаженната бира, студена колкото сърцето на бившата ни приятелка… Е, драги приятели, вече официално не е нужно да си търсим повече подобни извинения! Наскоро беше научно доказано, че работохолиците са с повишен риск да станат алкохолици.

Разбира се с радост предоставям малко повече информацията по темата: специалисти от Нова Зеландия проучили медицинските досиета на 1000 граждани от Крайстчърч за последния четвърт век. Проучените граждани били на възраст между 25 и 30 години и били от различен пол. Изводите от самото проучване били доста интересни,а именно че хората с работна седмица над 50 часа имат от 1,8 до 3,3 пъти по-голямо увлечение към спиртните напитки.

Алкохолната зависимост при свръхзаетите е сериозен проблем, затова учените насочват вниманието на работодателите към преразглеждане на програмите си с цел да намалят вероятността верните им служители да се превърнат в алкохолици.

От това фундаментално откритие (установено от мен по империчен път преди доста време, но никога досега толкова категорично доказано) следват няколко много важни извода. Първо: за да намалим стреса на работното място трябва задължително да се подкрепяме с нещо високоградусно. Второ: повече не е нужно да си търсим оправдания и да рационализираме желанието ни да разпуснем с по питие в края на дългия работен ден.

Искам да обърна внимание и на тези от вас, които са безработни- бъдете спокойни, поне в един аспект сте с привилегии, тъй като сте по-малко застрашени от алкохолизъм! Това пък значи, че спокойно може да си пийвате повече, защото риска от “зависимост” при вас е по-малък.

А на работохолиците- наздраве!

Поздрави,
Димитър Димитров

Остави коментар