“Трабанта”

Share |

Скъпи дионисиеви братя,

С основаването на Kry4mi.com ние си поставихме амбициозната задача да Ви дарим с един литературен пътеводител на най-колоритните български кръчми. Още тогава пророкувахме, че много от тези своего рода квартални парламенти ще бъдат разпуснати преждевременно. Надявахме се това да се случи след години, но и в най-черните си страхове, и в най-облачните си прогнози не сме подозирали, че дузина от любимите ни питиепродавници ще бъдат умъртвени толкова скоропостижно. Разказахме Ви как гибелта застигна „При Коко” и една кръчмичка в Кичука, не бе пожален дори „Порт Роял” (също позната като кръчма бай Иван). Оказа се, че в кръчмарския некролог в голяма степен вече фигурира и най-рокаджийската пловдивска питиепровадница – „Трабанта”.

Трудно ни бе да приемем тежката истина. Въоражени с търпение ние бяхме по-упорити даже от Маргарита Михнева при интервю с политик и проверявахме дали “Транбанта” работи почти през ден в продължение на месеци. Всеки път наближавайки въпросното място лъч надежда нахлуваше в зажаднелите ни души и тайничко се надявахме, че щастието най-сетне ще ни се усмихне и ще изпием по бира в култовата кръчма. Но уви, тези надежди бяха толкова напразни, колкото и надеждата националния ни отбор по футбол да се класира на Евро 2012. Тук е момента да се отбележи, че след проведено задълбочено проучване и разследване по темата се оказа, че “Трабанта” не е окончателно затворил врати, но работи изключително рядко и няма точно определено работно време. Все пак живущи в съседство от кръчмата споделиха, че от време на време виждат светлини в прозорците му. В следващите редове с малко тъгa и пресъхнали гърла ще си спомним за времето, когато “Трабанта” работеше на пълни обороти и почти толкова безотказно, колкото талисмана на заведението, но за това малко по-късно…

Нека започнем с местоположението на култовата питиепродавница. Кръчма „Транбанта” се намира на улица „Сергей Румянцев” 3, до пешеходния прелез/борсата на Кичук Париж и в голяма близост до кафе-аператив “Живей си живота”. Емблематичният талисман на заведението е един ГеДеРе-йски „Трабант”, който незнайно как е свил гнездо на покрива и дал гордото си име на помещаваната под него кръчма. Компания му прави една ленива китара, която като обесник виси до соцвозилото и се полюшква от вихрите на преминаващите наблизо влакове. Ако човек откъсне взор от хипнотичните фарове на трабанта (в ранните години те дори светеха в тъмното), то погледът му попада върху причудлив декор, на който даже холивудските студия биха завидяли…

Първо ще се спрем на входът на „Трабанта”, който разбира се е прикрит със задължителните за всяка култова кръчма маскировъчна мрежа (като от филмите с Рамбо), а вляво до пейките се намират едни дървени греди, много напомнящи коневръз от каубойска сцена с Клинт Истууд. Фасадата се допълва от друго смело дизайнерско решение – изрисуван жълт хипарски знак, а една илюминирана табела предупреждава чалгаджии, мрънкачи и всички меломани, че (цитат): „ТУКА Е ТАКА”. И действително, през най-добрите си години в „Трабанта” си беше винаги рокаджийско, винаги бунтарско и винаги евтино и безгрижно. Зад бара все така гостоприемен бе Савата, а от стените се кокореха плакатите на „Бийтълс”, „Пърпъл” и десетки други стабилни рок и метал банди. И макар клиентелата да беше разнородна откъм възраст и препитание, посетителите без изключение бяха до гроб верни на рок жанра и на савовия качамак.

Възходът на заведението и идилията в него вероятно щеше да продължава и до днес, ако в един прокобен ден пожар не бе обхванал „Трабанта”. Подобно на мистичната птица Феникс обаче,  той се издигна отново от пепелта и продължи съществуването си. Но въпреки, че материалните щетите бяха поправени, пламъците сякаш изпепелиха не само картонения четириколесен Ханс на покрива, но и погълнаха завинаги в себе си голяма част от омая на кръчмата. Някак горчив беше ромът след огъня, оредяха и рокаджиите бохеми. За съжаление може би не е далече момента, в който „Трабанта” ще гарира за последен път и Пловдив ще осиротее с още една култова кръчма.

И така, в този мрачен и ветровит есенен следобед ние с мъка в сърцето си спомнихме за отминалата вече слава на „Трабанта“… А дали залезът на тази и много още знаменити питиепродавници е просто случайност, или е по-скоро ефект от чалгализирането на народа? Няма ли вече млади мераклии, които да искат да пият и бъбрят с брадясалите интелектуалци на екзистенциални теми? Това ще прецените Вие, любезни читатели. Ние от своя страна се надяваме, че „Трабанта” ще продължи легендарното си съществуване, привличайки като магнит съмишленици на Личо Стоунса. И разбира се, мечтаем още дълги години да смазваме буталата и да доливаме високооктанови течности в може би най-рокерската кръчма на Пловдив – „Трабанта”!

Наздраве от нас!
Петър Петков и Димитър Димитров

26 коментара

 1. Martin says:

  Bravo, porednata chudesna statiq. Naistina jalko za porednata narodna krychma, koqto nai-veroqtno shte si ogasne… can’t wait the next one 🙂

  October 27th, 2010 at 06:23

 2. Vesela says:

  Mnogo dobra..:)

  November 7th, 2010 at 17:56

 3. Koceto says:

  Nai-dobriq kachamak v Plovdiv i ne samo !!! Bravo momcheta mnogo dobra statiq 🙂
  Pozdravi

  November 12th, 2010 at 14:50

 4. Димитър says:

  Благодарим на всички за добрите думи. Радваме се, че статията Ви харесва 🙂

  November 12th, 2010 at 16:01

 5. Баш Винар says:

  При нас (www.kry4ma.com) нямаме практика да пишем безплатно за кръчми (освен, ако някоя кръчма не си направи безплатна обява – това може), затова и няма да копирам тази статия при нас, НО ТРЯБВА ДА ОТБЕЛЕЖА, ЧЕ Е НАПИСАНА С МНОГО СТИЛ И ВКУС! Самата кръчма си е направо нещо като кръчма+ бар! Добре сте я представили на хората и от другите градове и места по света!
  Наздраве, момчета!
  Поздрави: Баш Винара от Виртуалната кръчма.

  November 17th, 2010 at 10:41

 6. Атанас says:

  В момента кръчмата работи всеки ден без Неделя. В колко затваря – не е ясно. Стояли сме до 3-4-5 сутринта така, че ако има хора – работи.
  Все още собственик е Савата – невероятен човек.

  February 4th, 2011 at 13:03

 7. Димитър says:

  Към Атанас: ето това вече е една добра новина. Благодарим ти за информацията! В скоро време ще отидем да пием по едно-две 🙂

  February 6th, 2011 at 18:16

 8. Киро says:

  Помня как лятото на 2008 се подпали и на другия ден след пожара се изсипахме около 20 човека, все “пациенти” на заведението, за да помогнем на Савата да го стегне и да заработи колкото може по-бързо. Трабанта е легенда! Трабанта е институция и едва ли скоро ще си спомняме за него в минало време!

  February 7th, 2011 at 10:19

 9. 4ефака says:

  Трабанта работи, миналата седмица колегите, с които я посещавахме през цялото ни следване, ми звъняха да ходим там, за жалост имах други ангажименти…Надявам се скоро да изпия 1-2 кани вино с 3-4 бири и горещ бумбар.

  January 10th, 2015 at 12:05

 10. Димитър says:

  Е това си е добра новина вече! Мерси за информация, в най-скоро време ще отида за едно бумбарче!

  January 10th, 2015 at 23:09

 11. Явор says:

  Кръчмата работи на 100%!Легендата е още жива!

  July 8th, 2016 at 09:28

 12. Димитър says:

  Супер, ще отида в скоро време да си поръчам един качамак с бира!

  July 10th, 2016 at 16:24

 13. Тената says:

  А помни ли някой кръчма” Бургаски прелез”…на метри беше от Трабанта.

  July 28th, 2017 at 20:52

 14. Димитър says:

  За жалост аз лично не я помня. Нямал съм удоволствието да пия там!

  July 29th, 2017 at 00:17

 15. Емилия Боева says:

  Много ми липсва Трабанта. За съжаление Савата затвори, защото трябва да се грижи за болната си съпруга. Трабанта ми беше като втори дом, като църква, като място за прозрение и не мога да го заместя с друга кръчма. Можете ли да ми препоръчате добри Rock & Roll и Swing записи?

  January 16th, 2019 at 13:34

 16. Димитър Димитров says:

  Наистина доста от хубавите пловдивски кръчми затвориха, много култови заведения вече ги няма!

  За записите – може би в Google ако се търси на видео и на качество HD. Това е просто предложение разбира се.

  January 17th, 2019 at 23:40

 17. Емилия Боева says:

  Благодаря, колега! Наскоро открих ресторант Елиас на ул. Славянска 8А близо до у-ще Душо Хаджидеков и Военна болница. Има добра кухня и приятна музика.

  January 21st, 2019 at 17:31

 18. Димитър says:

  Благодаря и аз за информацията!

  January 24th, 2019 at 22:40

 19. Емилия Боева says:

  Радостна новина! Савата е продал Трабанта, новият собственик прави основен ремонт и е казал, че ще отвори старата кръчма в присъщия и стил!
  Надеждата ни близна с огненото си езиче!
  Ако разберете нещо ново, свиркайте!
  И аз ще проверявам!
  Looking forward

  July 24th, 2019 at 13:40

 20. Емилия Боева says:

  Какво ще кажете за Дървеното – кафе-аперитив Латини на ул. Цанко Дюстабанов № 17 срещу ВМЕИ – ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ? Бива си я кръчмата – задушевна атмосфера, мезета, тоалетна на двора и дори ми напомня за Трабанта! Може там да поддържаме огъня, докато отвори любимата ни кръчма!
  Бар Фарго на втория етаж на дома на техниката също е добър – пускат електро swing!

  July 24th, 2019 at 15:51

 21. Емилия Боева says:

  Сещам се и за друг заместител на Трабанта – кръчма Тракия на ъгъла на ул. “Иван Вазов” и бул. Руски до колелото на Централна гара. Там и вечер може да си поръчате от Обедното меню и има хубава музика.

  July 24th, 2019 at 17:55

 22. Димитър says:

  Относно Трабанта – дано новия собственик да запази този дух, който кръчмата имаше едно време. Ако успее да го направи – със сигурност пак скоро ще съм там!

  Клуб Фарго е съвсем различно заведение като тип и е по-скоро бар, отколкото кръчма. Но да, готино е!

  Латинито го знам много добре – държаха го родителите на един приятел преди години. Сигурно още са те де, но момчето замина в чужбина. Яко заведение наистина!

  August 4th, 2019 at 22:58

 23. Георги says:

  За жалост не мисля, че новият собственик има подобни намерения. Един приятел беше до мястото наскоро и единственото останало от Трабанта е надписът “кафе”. Изглежда е направено на къща за живеене, даже входът откъм улицата е зазидан. 🙁

  April 11th, 2020 at 13:52

 24. Димитър says:

  Е това вече са лоши новини!

  Жалко, отиде си още една култова пловдивска кръчма, като гледам как е тръгнало една по една всички ще си заминат.

  April 20th, 2020 at 20:29

 25. Иван says:

  Наскоро си говорихме с едни приятели и потънахме в спомени и носталгия по студентския живот. И от дума на дума стигнахме и до Трабанта 🙂 2002 г. студенти в ПУ – Пловдив. Млади рокаджии без пари, открихме тази култова кръчма и ходехме там всяка седмица да ядем качамак, да слушаме рок и да пием бири… еххх, времена.

  January 16th, 2023 at 22:11

 26. Димитър says:

  Хубава кръчма си беше Трабанта, култова!

  January 21st, 2023 at 20:06

Остави коментар