Тълковен речник

Share |

С цел да улесним максимално нашите читатели предлагаме настоящия “Тълковен речник”. В него ще намерите най-често срещаните изрази в кръчмарските среди и термини, които преди това може би не сте разбирали напълно:

1. Гмуркане, потапяне, водолазничене – консумация на алкохолни напитки в подходяща компания и среда. Потапянията биват три вида:

1.1. На перископна дълбочина: обикновено се ограничават до употребата на максимално 3-4 бири или 2-3 големи питиета.

1.2. Дълбоководни: изискват се специални тренировки, тъй като при такива гмуркания мозъкът изпитва кислороден (но не и алкохолен) глад. Задължително е носенето на водоустойчив електронен ръчен часовник (за предпочитане Casio, но за не повече от 10 лева), за да не се попада във временно-пространствени континиуми (тоест място, в което времето и пространството нямат значение).

1.3. Дънни: не опитвайте този метод, той е само за дългогодишно практикуващи гмуркачи с богат опит. Характерно за дънните гмуркания е, че се проявяват основно вечерно време, твърде често когато дойде време за прибиране по домовете. Асоциират се с асфалтови екземи и тротоарно плуване на сухо. Целта на дънните гмуркания винаги е една – да стигнеш дъното!

2. БРАлКОНИЕРИ: л-то нарочно е с малко буква, след второто голямо питие не се произнася. БРАлКОНИЕРИ имат честта да се наричат клиентите на култовата кафе-кръчма „Бракониерска среща” (за жалост вече част от историята).

3. Кръчмонавти: специална порода добре тренирани професионалисти, които кръжат по точно определена орбита: кръчма-дом-кръчма-дом-кръчна (понякога и на мач, но по-рядко).

4. КРЪЧМАйни: пловдивски кръчмонавти.

5. Сайдер: евтино безалкохолно за акомпанимент на основното питие/ястие. Нерядко сайдерът е в пъти по-евтин от водата. Има и препоръчителна доза – 1 сайдер на 3 големи питиета.

6. Студен чай: мистичен термин от аристократичните кръгове, самото му споменаване в кръчма предполага аристократичен произход и синя кръв. Не е еквивалентен на изстуден чай.

7. Бащицата: така е известен в кръчмарските кръгове чичо Коце, съдържател на „Водолаза”. Също така с този термин често хората се обръщат към най-богатия човек на масата.

8. Стабиляга: личност, известна с големите количества алкохол, които може да изпие без да изпадне в безсъзнание. Също така човек, който е свикнал да му е лош живота и не се оплаква от нищо.

9. Лайнорезки: често изполван епитет за модните напоследък женски прашки.

10. Обезбирен: така се нарича човек, нуждаещ се спешно от една бира, за предпочитане е бирата да е леденостудена и да бъде изпита на екс.

11. Бира разузнавачка: бира, която пиещият консумира, когато не е сигурен с какъв твърд алкохол да започне/продължи.

12. Кръчмология: естествена наука за кръчмите (през социалистическото минало известна като кръчмопознание). Другото и наименование е кръчмолюбие.

13. Без упойка: ще рече без мезе. Примерно “вчера изпих 5 ракии без упойка”.

14. Обръщалка: преминаването от твърд алкохол на бира и обратното.

15. Бира двуцевка: това е пластмасова бутилка от 2 литра бира. Използва се и краткото опредение само двуцевка. Примерно “днес направих три двуцевки вече”.

16. Пищов: патронче от 200 мл с твърд алкохол. Често използвано когато някой иска да ти “подскаже” как да започнеш деня.

17. Капса: това е 50 мл шишенце с твърд алкохол, предимно марков. Използва се за сваляне на високо кръвно и бързо лекуване на разклатени нерви, пие се на екс!

Ако сме пропуснали някой основен термин моля да ни извините и да ни подсетите за него, като го оставите като коментар под статията. Благодарим Ви предварително.

Наздраве от нас!
Димитър Димитров и Петър Петков

7 коментара

 1. Баш Винар says:

  Тука пуснах коментар, но май нещо не се появяват?

  November 27th, 2010 at 09:42

 2. Баш Винар says:

  А! Появи се 🙂 Значи ставаше дума, че тука: http://kry4ma.com/index.php/topic,312.msg7893.html#msg7893
  направих едно определение за “кръчмонавт” и включих kry4mi.com в него 🙂

  November 27th, 2010 at 09:50

 3. Димитър says:

  Поздрави за Баш Винара от нас и му пожелаваме много успех с неговия форум който следим с интерес 🙂

  November 27th, 2010 at 16:02

 4. Баш Винар says:

  🙂 Мине се не мине и все ви споменавам там. Незабравими хора – така е 🙂 Последният път една интелектуална красавица от нашите, понеже беше нова, преди да се ориентира в обстановката, дори реши, че ние сме едно и също нещо 🙂 Е, не е далеч от истината – това е Единство (ако някой иска може да го мисли и като Единство, Творчество и Красота 🙂 )

  December 3rd, 2010 at 22:52

 5. Димитър says:

  Което си е така, така си е 🙂 Аз откога съм казал- фенове на кръчмите от цял свят- обединявайте се! Силен лозунг 🙂

  December 4th, 2010 at 10:20

 6. Калоян says:

  Двуцевка – бутилка от 2 литра бира (Брато вчера изпих две двуцевки бира)

  Пищов/ патронче – 200 мл бутилка със алкохол

  Капса – 50 мл шишенце със алкохол предимно марков

  September 14th, 2019 at 22:18

 7. Димитър says:

  Калояне това са много добри предложения – добавям ги!

  October 5th, 2019 at 13:55

Остави коментар