Водолаза (статия на Филип Михайлов)

Share |

Българска кръчма с над 1700 почитатели във Фейсбук? Напълно  нормално, ще кажете. Ама не е така, защото става въпрос за една непретенциозна квартална кръчмичка, разположена удобно в сърцето на един от малките пазари в град Пловдив на улица „Младежка”. Някои вече сигурно се досетиха, че говорим за кафе-кръчма „Водолаза”.

Създаден през 1992-ра година от бившия спасител чичо Коце и до днес „Водолаза” продължава да събира уникални посетители не само от различни краища на страната, но и от чужбина.

„Защо да не се казва „Водолаза”? В Пловдив има езеро, има водолази и водолазен клуб. При нас като уважавана кръчма има и такива, които се потапят дълбоко…”, разказва в специално интервю за Razkritia.com чичо Коце.

Популярността на заведението не може да не се дължи и на уникалните цени, както и на любезното обслужване на чичо Коце и неговите полусервитьори. Голяма ракия и водка –  за 80 стотинки, мастика за 1,50, бира за 1,30 и уникална мешана скара по едновремешната рецепта на Ресторанти и спални вагони – РСВ. Да не говорим за целогодишните промоции, при които с 5 лева не можеш да си тръгнеш от пиене.

Чадърчетата – събрани като от някой стар филм, а под тях дядовци с бастуни на по бира или на водка със сайдер. Класика в жанра. А на отсрещното дърво са некролозите на някогашни клиенти, любители на евтините питиета. Не си мислете, че са се споминали от пиене. Напротив – тях алкохола ги е консервирал и им давал сили още да живеят.

Незабравим остава вече покойният управител на „Водолаза” Костадин Врацов – Мурго. Биографията му е уникална – лежал е три пъти в затвора и три пъти в лудницата. Точно при лудите се влюбва във Валя и вдига сватба.

Неописуеми образи са и кварталните алкохолици Янко Джека и Гошо Тека. Прякорът на Янко му е лепнат заради още ученическата му любов към книгите на Джек Лондон. На Гошо защо му викат Тека пък така и никой не знае.

Освен колоритна клиентела чичо Коце е събрал и уникални надписи и табели от близкото минало с непреходно значение. „Заприказва ли те някой, да знаеш, че ще ти иска пари… Ако ти се карат вкъщи, върни се пак… Сам дойдох…С едно малко се стига далече…”

„Кислород за водолази” – така се казва едно от менютата на кръчмата. И като дишаш, дишаш – и накрая от толкова кислород чак лошо ще ти стане. Меню „Формула 1” пък е на кафетата и безалкохолните – също като в състезанията трябва бързо да се пият и да се минава по същество.

И така местните водолази и техните гости дълбоко се потапят… А хилядите фенове на кръчмата си правят срещи по Фейсбук.

„Промоция на голямата мастика за 35 стотинки”, „Не знам водолаз ли съм, удавник ли съм, но трябва да откриете и филиал в Монтана” или „Прекарайте романтична вечер в най-известната кръчма „Водолаза”! Пийте мастика и ракийка с любимия човек!”. Фен на кръчмата е и бивша барета от Великобритания, излязъл да си купи дръжка за ножа от пазара. И Джон не е виждал подобно нещо дори в града на „Бийтълс“ – родния му Ливърпул.

И аз бях там, и три дни ядох, пих и се веселих!

Б.Р.: Статията е написана от Филип Михайлов в сайта razkritia.com.

2 коментара

 1. Петър Илиев says:

  Така описана статията звучи доста колоритно, но не се ли замислят и автора и бай ви Коце, колко много тази кръчма пречи на живущите в близост хора.
  Постоянната миризма от кухнята, постоянния шум вечер до късно, постоянното опикаване на терена от пияните клиенти, а цените са ниски защото порциите са мижави а пък алкохола е сто процентово менте.

  July 8th, 2020 at 16:03

 2. Димитър says:

  @Петър Илиев: никой не отрича, че покрай Водолаза има шум, със сигурност ще има и пияни хора – така е горе-долу покрай всяка една квартална кръчма с много клиенти.

  Така или иначе както са тръгнали нещата Водолаза в скоро време няма да го има за жалост.

  July 11th, 2020 at 13:50

Остави коментар