За Ботев Пловдив с любов

Share |

Здравейте приятели,

Бултраси

Днес си зададох един екзестенциален въпрос: Какво означава да си от Ботев Пловдив? Ходя на почти всички мачове след христоловата ера и доста често ме измъчва отговорът на този въпрос. На първо място да си бултрас означава любов към отбора. Не съм виждал почти никъде клуб, чиято агитка не спира песента си при отбелязан гол от противника. Нито за секунда, нито за миг, всички в един, без колебание.

Преди време ми казваха, че съм болен фен – болен бях, да. Болеше ме да виждам как една велика идея е пред унищожение, как “лягаме” на отбори и влизаме в уговорки. Даже бях спрял да ходя на стадионна, бях забравил радостта от това да се слея с атмосферата и публиката, бях забравил старите си приятели, бях подарил всичките си фанелки и шалове… Бях забравил себе си.

До преди няколко месеца. И ето надежда – христолов ( нарочно написан с малка буква, не поради неграмотност и липса на лексикални умения ) беше най-накрая изгонен от отбора. Но какво ни чака, питах се аз? Да, свободни сме вече, но в днешно време всичко е пари, мислех си аз. А ние ги нямахме. Ами ако се разпаднем завинаги, ами ако почнем от Б регионална и ходят по 50 човека на мач. Имах страхове, признавам си, човешко е. Но както се казва, смел не е този, който не изпитва страх. Той е просто глупав или луд. Смел е този, който изпитва страх, бори се с него и го побеждава. Така Бултрасинаправих и аз. Казах си : майната им на всички! Аз съм от Ботев Пловдив. Аз съм по-силен от всичко. Аз съм канар, ако трябва и по селата ще ходя. Аз обичам Ботев, ще помагам с каквото мога. Ако искат да ни пратят в зоните, нека го направят, аз пак ще ходя на всеки мач. Защо ли ? Защото съм от Ботев Пловдив. Защото като малък баща ми не ме е учил да мразя други отбори, а да обичам Ботев. Защото на колежа се чувствам у дома. Защото не ми пука колко купи ще вземем. Защото не ме интересува в коя група играем. Защото изтръпвам когато цял стадион в едно пее една песен. Защото след години с гордост ще си спомням с умиление как едно време съм бил макар и малка част от едно ново начало. Защото да си от Ботев е много повече от това да побеждаваш. Защото се учиш, че живота винаги ще се опитва да те пречупи, но от теб зависи дали ще успее. Защото това, което не ни убива, ни прави по-силни.

Един велик човек ( John Fitzgerald Kennedy ) е казал : “Не е важно какво родината ти може да направи за теб, важното Бултрасие ти какво можеш да направиш за нея”.  Сега е такъв момент за нас бултраси. Пътят няма да е лесен, ще има и неприятни емоции, не всичко ще е победи с разлика. Но почти винаги в историята най-трудният път е най-правилният. Най-изстраданата победа е най-сладката. Замислете се за нашия патрон – Христо Ботев, поклон пред неговата памет. Човек дал живота си за една идея, човек винаги вярващ в победата, даже и когато съотношението е било десет към един. Човек никога предаващ се, до последния си дъх борил се за по-добро бъдеще не за себе си, а за нас. Ние сме потомци на славни българи, бултраси, на една велика идея. Никога не забравяйте това! И кога Ви се прииска да освиркате някой пропуск, когато Ви боли глава и не Ви се ходи на мач, помислете си за Ботев и колко “лесно” му е било не него. И не питайте какво отбора може да направи за вас, а какво Вие може да направите за отбора. Време сътбовно е, време да покажем колко силно обичаме отбора си. Той най-накрая си е пак наш. И както е написал Вазов – “цяла България сега нази гледа”, нека и покажем колко чиста е нашата любов!

И ако всеки от нас докара по един фен повече на мач, то той е успял. И ако всеки от нас подкрепя до последно за отбора, то той е успял. И ако не си паднал толкова ниско, че да отговаряш на злобни коменрати по форуми и сайтове, то ти си успял! Успял си да запазиш българското, успял си да запазиш ботевиското, успял си да запазиш себе си. Защото Ботев Пловдив не е омраза, Ботев Пловдив е любов. Защото ти не си простак, вандал, гамен.. ти си преди всичко ботевист! Не го забравяй, не обръщай внимание на софийските грандове, Пловдив може да е провинция само на Рим! Защото сме се отказали да бъдем столица ( при съединението на България ), за да сме всички българи заедно и България единна. Защото все още въпреки всичко и всички сме културна столица на България. Защото в историята на нашият славен отбор малка следа ще оставим аз и ти. Защото градиш бъдещето не за себе си, не за пари, не от суета и не за слава, а за тези които ще дойдат след теб, за децата си. Защото не можеш да направиш България чиста и свята република сам, но можеш да дадеш един малък пример за това какво значи истински да обичаш една идея, повече отколкото обичаш себе си.

И в края на живота си, о мили мой приятелю, ако погледнеш назад няма да си спомняш колите, телефоните, дрехите и другите дрънкулки, които си притежавал. Ще помниш, че си бил част от едно ново начало, че си вярвал в една велика идея, че си ходил по села и поляни и си подкрепял отбора от първата до последната минута. Ще разказваш с умиление за преживяните емоции, за трудните моменти, за нашите фенове. Това ще остане, това ще се помни, другото е просто суета и блясък! И ако можеш в този момент бултрасе, да кажеш : “Да, АЗ бях там! Да, АЗ помогнах с каквото мога! Да, АЗ виках, колкото глас имах.”, то ти си живял един славен живот!

Защото да си от Ботев Пловдив не е омраза, о не, не е. Да си от Ботев Пловдив е любов !

Пловдив - древен и вечен

Пловдив - древен и вечен

От Димитър Димитров

P.S.: Ден след ден минава, 100 годишнината наближава!
Празненствата готвим, за Ботев викаме и в пек и в мраз!
Отборът ни радва и с играта си ни окуражава,
В тази тиха нощ и късен час едно си знам- че ботевист съм аз!

29 коментара

 1. Bochev says:

  Аплодисменти!

  September 17th, 2010 at 22:51

 2. Kanara says:

  Браво за статията. АЗ Обичам Ботев Пловдив !!

  September 17th, 2010 at 23:10

 3. БОТЕВ ПЛОВДИВ says:

  Това е нашия отбор и ние го обичаме. БОТЕВ ПЛОВДИВ

  September 17th, 2010 at 23:40

 4. Ангел says:

  Много добре написано!
  Нашата подкрепа е жизнено важна за любимия отбор!

  September 17th, 2010 at 23:48

 5. joro says:

  no coment!!!! bravo

  September 17th, 2010 at 23:56

 6. vladimir petrov says:

  Statiqta e dosta razmita,imeto na avtora ne mi govori ni6to,bez da vi draznq nadqvam se moga da kaja 4e publikata i fenoveta na Botev i Loko Plovdiv za men li4no (Levskar ot dete) sa nai-verni i vinagi podkrepq6ti otborite si.Uvajenie za takava publika.

  September 18th, 2010 at 00:15

 7. topleva says:

  Всяка думичка от тази статия подкрепям с цялото си сърце! САМО БОТЕВ! Не напразно за теб ще умрааааааааааааааа

  September 18th, 2010 at 05:18

 8. ОНИ says:

  КРАСОТА,ВЯРА И БОРБА … 1912

  September 18th, 2010 at 05:38

 9. leon says:

  Ботев – повече от отбор!

  September 18th, 2010 at 06:07

 10. Емил says:

  И преди бях голям Ботевист , но след като прочетах тази статия смея да твърдя , че вече съм два пъти по горд че съм канар. Като четох ми се напълниха очите. Родил съм се ще живея и ще умра като ботевист, А ТОЙ НЕ ЩЕ УМРЕ НЕ ЩЕ УМРЕ

  September 18th, 2010 at 06:19

 11. Митко says:

  Уникално!!! Красота, Вяра и Борба!!! Ние Ботев сме и на Пловдив сме господарире!!!

  September 18th, 2010 at 06:38

 12. Ивайло says:

  Прекрасно, дълбоко и истинно есе! ПОздравления за автора, поздравления и за всички фенове на Ботев! Не това, което постигат някои отбори с една победа и бива квалифицирано от журналистическия им слугинаж веднага като “история” – не това, а онова, което правите вие е история! Аз съм върл фен на БЕРОЕ /като такъв не разбирам много защо е закачката на нашите момчета с вас, но това няма значение сега/ и всичко, което става с вас ми е много близко! Не мога от сърце да не ви пожелая успех! Не мога и да не призная, че Ботев е велик! Има три отбора в България, чиято верност на феновете и чиято съдба ги прави големи и велики – БОТЕВ, БЕРОЕ и ЛОКО /Пд./! И това са истинските отбори на народа, а не претендиращите иззад удобството на медийния комфорт за това казионни образования Левски и ЦСКА. А вие с това, което правите сега, доказвате нагледно и явно за всички, че е така!
  ГОЛЕМИ СТЕ! Успех и вярвам, че ентусиазмът ви няма да спадне – убеден съм в това!

  September 18th, 2010 at 07:18

 13. Bochev says:

  Ивайло, много верни неща си казал.

  September 18th, 2010 at 08:03

 14. dagger says:

  Нямам думи … Много ми хареса 🙂

  September 18th, 2010 at 09:09

 15. Албена Чиликова says:

  Много хубаво е написано!Направо се разплаках

  September 18th, 2010 at 12:17

 16. Stilly says:

  Поклон пред написаното ,трето поколение Ботевист съм ,докато беще христоловата ера аз също спрях да ходя на стадиона защото беше страшо убизително да гледаш как се наговарят мачовете ,но не успях да си подара всичките реквизити не ми даваше сърце.
  Още веднъж поколкон. И ОТ КОЙ ОТБОР СИ ???

  September 18th, 2010 at 15:07

 17. Димитър says:

  От БОТЕВ ПЛОВДИВ !!!

  September 18th, 2010 at 15:15

 18. Симеон Черноризец Храбър says:

  Когато всички наркомани и алкохолици спрат да ходят на мачовете на “Ботев” не за да гледат мач, а за да изразходят ненормалната си агресия, тогава и аз, и много други верни и нормални фенове на отбора ще посещават мачовете!

  September 18th, 2010 at 19:22

 19. Димитър says:

  Разбирам те Симеоне, но все пак не всички може да са на едно и също ниво. От 5 000 човека е нормално да има 50 хулигани така да се каже. Но ако дойдеш на стадиона за 1 мач, примерно утре и седнеш до сектор А съм сигурен, че всичко ще е нормално. Пък друго си е на стадиона, друго е online да гледаш или четеш. През новия сезон всичко е нормално и няма ексцесии.

  September 18th, 2010 at 19:41

 20. Любо says:

  Уникално и много вярно! Евала!
  Симеоне, прав си. Но както колегата над мен е написал. Ела утре, седни в сектор А, виж за какво става на въпрос. Почти 100% съм сигурен, че ще ти хареса, а ако не. Здраве да е :). Вземи и няколко приятела и те да видят 🙂

  September 18th, 2010 at 20:11

 21. коко says:

  От кой отбор си?

  September 18th, 2010 at 22:45

 22. жълто-черно сърце says:

  Приятелю, поздравления! Всичко е точно така, както си го описал. Красиво и романтично. Благодаря ти, просълзих се! САМО БОТЕВ!

  September 20th, 2010 at 15:40

 23. Димитър says:

  Благодаря ти жълто-черно сърце. Дано повече хора повярват в нашата идея. И нека Колежа се пълни от мач на мач и дано доживея да го видя пълен този сезон на мач от В група.

  September 20th, 2010 at 16:36

 24. shadow 1912 says:

  bravo tofa e to otbor i agitka ako jalto 4erno e tvoeto sarce MVR-to ne moje da ni spre (rock)

  September 23rd, 2010 at 08:42

 25. Любезния says:

  добро е .
  Димитре поправи “Умраза” на омраза някъде по средата беше….
  shadow 1912 защо не пишеш на Български език? всеки Ботевист трябва да пише на Български език!!

  изтрийте ми коментара!

  September 24th, 2010 at 12:54

 26. Димитър says:

  Към Любезния : напълно си прав и за двете неща. Аз оценявам креативната критика. Правописната грешка е поправена. Иначе за мен също трябва да се пише на български език, но понякога хората примерно пишат от работа, а там нямат. Относно коментара, според мен нищо не трябва да се трие, човек като направи грешка е добре да си я признае и това е. Благодаря ти още веднъж. Лек и усмихнат ден от мен!

  September 24th, 2010 at 13:39

 27. factotum1967 says:

  Красота, вяра, борба!

  November 2nd, 2010 at 15:17

 28. Мишо Пападопов says:

  БАРАВО ……………..БРАВО………….БРАВО ……………………!!!!!!!!!!!!!!
  във мен бушуват подобни мисли и същите чуства ,но не можах да ги изразя, затова ми позволи да се присъединя ?!

  November 25th, 2010 at 19:32

 29. Dimitar Dimitrov says:

  Разбира се Мишо, всички ботевисти заедно, когато сме заедно сме най-силни! В Неделя ще покажем на какво сме способни срещу Нафтата!

  November 26th, 2010 at 22:39

Остави коментар