За ракията с любов (лекуване с ракия)

Share |

Скъпи кръчмонавти,

Задават се тежки празници, богати трапези и много алкохол (поне за повечето от нас). Точно в навечерието на тези празници е полезно да си припомним, че ракията всъщност може да ни послужи и като отлично “лекарство” от домашната аптечка. От доста време събирам рецепти за лекуване с ракия, които днес с радост споделям с Вас:

Рецепти за лекуване с ракия

1. При болни сливици: В 250 мл домашна ракия се добавят 125 г мед и щипка нишадър. Сместа се затопля, докато медът се разтвори, и се прави гаргара 3 пъти дневно.

2. При простуда: В 250 мл силна ракия се разтварят 15 г камфор и преди сън се прави разтривка на болния със сместа. След това трябва да изпие една чаша горещ чай и да се завие с дебели одеяла, за да се изпоти.

3. При шипове: В 500 мл ракия се киснат 4 едри цвята от кестен. Лекарството се държи 20 дни на тъмно и хладно. След това се използва за масаж на болните участъци.

4 При болки в ставите: В 500 мл ракия се киснат 30 цвята от глухарче и се оставят на слънце за около 10 дни. След това сместа се прецежда и настойката се използва за масаж на болните стави.

5. При язва: В един литър гроздова ракия се накисват 4 супени лъжици цветове от жълт кантарион. Държи се на слънце и след седмица се прецежда. От настойката се пие 3 пъти дневно по 1 ракиена чашка преди хранене. Добре е сутрин на гладно да се изпива по 1 супена лъжица зехтин.

6. При киселини в стомаха: В 500 мл силна ракия се накисват 150 г боровинки, за предпочитане изсушени. Настойката се оставя 10 дена на слънце. Пие се по 1 ракиена чашка при нужда.

7. При подагра: В 500 мл ракия се разтваря 10 г камфор. Разбива се добре. Вечер се прави компрес на болезненото място. Сменя се 4-5 пъти.

8. При дископатия: Настъргва се 1/2 чаена чаша домашен сапун и се смесва с 1 супена лъжица силна ракия, 1 супена лъжица олио и 1 белтък. Всичко се размесва много добре. Сместа се налага на болното място, покрива се с вестник и се увива с вълнен шал. Държи се поне 2 дена.

9. При гръдна жаба: Всяка сутрин на гладно да се изпива смес от 50 г зехтин и 25 мл силна сливова ракия.

10. При безплодие: Разбъркват се и се разбиват добре 300 мл чиста ракия, 300 г зехтин, 300 г захар и по 10 г черен пипер, дъвка от аптеката, счукани карамфилчета и канела. Всяка вечер двамата съпрузи да вземат по 1 супена лъжица от сместа.

11. При синузит: В силна ракия с прибавен в нея нишадър се топят памучни тампони и вечер се слагат в ноздрите.

12. При зъбобол: В силна ракия се накисва тютюн (от цигари или ситно нарязани тютюневи листа). След 30 минути лекът е готов. С капкомер няколко пъти дневно се капе в кухината на зъба.

Но дотук с болестите и рецептите, нека да се съсредоточим върху празниците и постепенно да се потопим в алкохолната мъгла на щастливото безразличие!

Наздраве от мен!
Димитър Димитров

Остави коментар